Min resedagbok: Att bo och njuta av Parisarnas livsstil

Bonjour, kära resenärer!

Med varje besök i Paris upptäcker jag mer och mer att älska med denna stad. Att bo, och särskilt långtidshyra en lägenhet, har gett mig en genuin känsla av livet här, som turister ofta missar. Så låt mig ta er med på min senaste resa och dela med mig av de dolda pärlor som gör att jag alltid längtar tillbaka till denna oslagbara stad.

 

Men var ska man börja?

Jag börjar min dag med en promenad längs Canal Saint-Martin, en pittoresk vattenled långt bort från de hektiska turistområdena. Det är här lokalbefolkningen kommer för att koppla av. Jag tar en croissant och café au lait på ett lokalt kafé, njuter av lugnet innan dagen börjar.

Historian, då? Jo, Canal Saint-Martin, belägen i det 10:e arrondissementet, är en oas av lugn mitt i stadens brus. Här finns bra erbjudanden på att långtidshyra lägenhet i Paris, för övrigt. Denna nästan 5 kilometer långa kanal, beställd av Napoleon Bonaparte för över två hundra år sedan, är en fristad för lokalbefolkningen – och en dold pärla för turister.

Kanalen sträcker sig från floden Seine vid Place de la Bastille, till Bassin de la Villette, där den ansluter till Canal de l’Ourcq. Dess gröna kajer, järnbroar och slussar skapar en unik och pittoresk miljö.

Promenaden längs Canal Saint-Martin är full av överraskningar. Omgiven av gamla träd och anrika byggnader kan du se båtar som passerar genom de gamla slussarna, lokalbefolkningen som sitter på kajkanten med sina picknickkorgar, och till och med svanar som glider längs vattnet. På varmare dagar är det en fröjd att sitta och titta på solnedgången medan ljuset speglas i vattnet.

Området runt kanalen har en avslappnad och konstnärlig atmosfär med gott om mysiga caféer, trendiga butiker och gallerier. Ett populärt ställe för kaffe och croissanter på morgonen är “Ten Belles”, känt för sitt lokalt rostade kaffe. För de som är mer matinriktade, är “Du Pain et des Idées” ett oemotståndligt bageri som serverar fantastiska bakverk och bröd.

På kvällen blir Canal Saint-Martin en populär samlingsplats, med folk som njuter av middagar i restauranger som “Chez Prune” eller tar med sig egen picknick för att njuta av vid kanalkanten. Helt klart värt att utforska, du kommer helt seriöst inte ångra dig!

 

Många smultronställen finns precis under näsan

Därefter fortsätter jag till det närliggande området (från där jag hyrde lägenhet den här resan) Belleville, känt för sina konstnärsateljéer och fantastiska utsikt över staden. Här hittar jag en skön blandning av kulturer och kök, vilket gör det till en spännande plats att utforska.

Belleville, belägen i det 20:e arrondissementet, är en unik blandning av kulturer och är särskilt känd för sina livfulla konstscener. En gång i tiden hem för Edith Piaf och senare en populär plats för konstnärer, kvarstår Bellevilles bohemiska själ idag. Gatorna är fulla av färgstarka muralmålningar och graffiti som visar upp den lokala konstnärskulturen.

Bellevilleparken, Parc de Belleville, är en av de högsta punkterna i staden och erbjuder en panoramautsikt över Paris som kan konkurrera med vilken vy som helst från Eiffeltornet eller Sacré-Cœur. I parken hittar du även Maison de l’Air – ett unikt utomhusutställningsområde som syftar till att höja medvetenheten om luftkvalitet.

Området är även hem för en av stadens största utomhusmarknader, Belleville Market, där du kan köpa allt från färsk frukt och grönsaker till lokal ost och bakverk. Här känns det som om hela världen har samlats för att erbjuda sina kulinariska delikatesser. Det går för övrigt att hyra lägenhet under lång tid alldeles i närheten, ett tips!

 

Att strosa på en “rue” är en upplevelse

På kvällen besöker jag Rue Mouffetard, en av de äldsta gatorna i Paris. Det är här jag njuter av ett glas vin och ett urval av ostar på en traditionell vinbar, omgiven av lokalbefolkningens skratt och skålande.

Rue Mouffetard, ofta kallad “La Mouffe”, är en av de äldsta och mest atmosfäriska gatorna i Paris. Belägen i Latinkvarteret i det 5:e arrondissementet, är denna kullerstensgata känd för sin levande marknad, charmiga bistroer, traditionella vinbarer och hantverksbagerier.

En promenad längs denna gata är en resa tillbaka i tiden, med varje hus och butik som berättar sin egen historia. Från de färgglada frukt- och grönsaksstånden till de små ostbutikerna som fyller luften med sina rika aromer, varje steg är en fest för sinnena.

På kvällen förvandlas Rue Mouffetard till en levande social scen. Här kan du njuta av ett glas vin eller en pint av traditionellt franskt öl på någon av de mysiga vinbarerna eller pubarna. Min personliga favorit är “La Maison des Andes”, som har ett stort urval av naturliga viner och härliga tapas. Jag längtar redan tillbaka!

Dagarna flyter på likt detta, med nya upptäckter och äventyr runt varje hörn. Och vet ni vad? Jag är tacksam för varje ögonblick jag får tillbringa här. För det är i dessa stunder, bortom turistfällorna och kända landmärken, jag verkligen känner pulsen av den riktiga Paris.

 

Detta tar mig till det franska ordspråket, “Vivre comme un coq en pâte”, vilket bokstavligen översätts till “leva som en tupp i degen”. Det används för att beskriva någon som lever ett bekvämt och njutningsfullt liv. Och det är just så jag känner när jag bor i Paris. Jag är verkligen en “tupp i degen”, levandes mitt bästa liv och njuter av varje sekund.

Visste du förresten att det finns mer än 1800 bagerier i staden? Eller att det finns fler hundar i staden än barn? Och den mest överraskande av allt – det finns en enda stoppskylt i hela centrala Paris!

Paris är verkligen en stad som fortsätter att överraska och fascinera, även för mig som långtidshyrt lägenhet där, ofta! Jag hoppas att mina tips och berättelser har gett dig en inblick i varför jag tror att hyra en lägenhet och verkligen bo i Paris är det bästa sättet att uppleva staden.

Au revoir, och till nästa gång, lyckliga resor!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tolv =