Julens glitter i Paris och Frankrike

Välkommen till frankrike, där varje hörn av paris gnistrar av juleljus och varje by fylls med doften av nygrillade kastanjer!

Resan inleds I den romantiska staden paris, som på många sätt kontrasterar mot vår kära huvudstad, stockholm.

 

Paris och julmarknader – en fest för sinnen
Paris kommer att ha dig I klänningsspänn. Julmarknaderna längs champs-élysées liknar inget annat, med sina vackra stånd som säljer allt från handgjorda juldekorationer till doftande varma crepes. Jämfört med stockholm och dess julmarknad på gamla stan, ger paris en känsla av glamorös festlighet, där varje glöggkopp blir en resa genom julefröjd.

Montmartre under jul – konstnärlig snö och värmande vin
Montmartre kläds I vinterskrud, likt en vykortsskildring av en sagolik jul. Konstnärerna på torget skapar julkonst som omfamnar gatorna, och de små caféerna serverar glögg som värmer både hjärta och själ. Jämfört med södermalm I stockholm, där vintersolen reflekteras på snötäckta tak, ger montmartre en känsla av konstnärlig värme mitt I vintern.

 

Provence jul – dofterna av vinrankor och nygrillade kastanjer
Nu tar vi tåget söderut till provence, där juleljusen klär vinrankorna som smycken på en gran. Dofterna från marknadens kastanjevagnar blandas med doften av nykokt vin. Jämfört med de svenska julfirandet där glögg och pepparkakor dominerar, ger provence en unik upplevelse där traditionella franska julspecialiteter tar över.

Julmiddag I lyon – en kulinarisk högtid
Resan fortsätter till lyon, där julmiddagen blir en kulinarisk föreställning. Från saffransdoftande fisksoppa till krämig brie och köttgrytor av storslagenhet. Jämfört med det svenska julbordet, där sill och köttbullar står I centrum, ger den franska julmaten en förförisk dans av smaker och texturer.

 

Jämförelse med stockholm och sverige
I jämförelse med paris och frankrike är stockholm och sverige som en tyst vintersaga. Julbelysningen I gamla stan liknar de sprakande stjärnorna på en snöklädd himmel, medan julgranen på sergels torg blir en central mötesplats för julefrid. Sverige bjuder in till en stilla och traditionell jul, medan paris och frankrike erbjuder en festlig karneval av dofter, smaker och glitter.

Vi närmar oss slutet av året, och paris förvandlas till en glittrande scen för nyårsfirande. Eiffeltornet blir ett imponerande fyrverkeri av färger och ljus, och folkmassorna på champs de mars skapar en elektrisk atmosfär. Jämfört med stockholms fyrverkerishow över skeppsbron ger paris en känsla av glamour och festlighet som omfamnar det nya året.

Fira midnattsmässan I notre-dame – andlighet I mitten av festlighet
En kort tågfärd för oss till notre-dame, där midnattsmässan blir en andlig höjdpunkt. Katedralens magnifika arkitektur framhävs av de vackra juldekorationerna, och ljuset från adventsljusstakar skapar en stilla stämning. Jämfört med svenska julnattsmässor, där kyrkorna fylls av sånger och tända ljus, ger notre-dame en unik kombination av andlighet och fest.

Skåla I champagne – en fransk tradition
för att avsluta vår magiska julresa skålar vi I champagne, en fransk tradition som markerar övergången till det nya året. De eleganta champagnehusen I regionen lyser upp natten, och varje klunk känns som en festlig hälsning till det kommande året. Jämfört med det svenska firandet, där bubbel ofta delas på hemmaplan, ger den franska champagneupplevelsen en extra touch av lyx och glamour.

 

En unik julresa
Så här har vi fått uppleva julen I paris och frankrike, där traditioner blandas med festlighet och varje ögonblick blir en minnesvärd del av den franska kulturen. Jämfört med det svenska julfirandet, som ofta präglas av familjetraditioner och gemenskap, ger paris en känsla av spektakulär glädje och en större social fest.

Oavsett om du följer ljusens sken längs seinen, deltar I midnattsmässan I notre-dame eller skålar I champagne på champs-élysées, kommer julen I paris att bli en resa genom magi och tradition. God jul och ett strålande nytt år från paris med kärlek och glädje!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − sexton =